Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca
Orthodox Church in America


Conferinte, filme, carti
Pr. Rafael Noica
Pr. Nicolae Tanase
Sfaturi Ortodoxe
Catehism Ortodox
Ortodox TV
Portal Ortodox
Portal Ortodox Calendar


Reguli de stiut
Orthodox Life (PDF)
Regulile Postului


Link-uri folositoare:
Biblia
Evanghelia zilei
Calendar Ortodox
Butetinul parohial
Arhiva de poze


5. INTRAREA SI IESIREA DIN BISERICA

“In and out “(Intrarea si Iesirea”) este numele unui restaurant cu hamburgheri in Los Angeles, dar nu ar trebui sa luam exemplul acesta atunci cand intram si iesim din biserica. In unele duminici se pare ca avem un fel de usa prin spatele bisericii si este folosita atat de copii cat si de adulti. Folositi, va rugam toaleta inante de a veni la biserica sau a intra in biserica. N-ar trebui sa beti apa sau altceva in timpul slujbei (in special daca va impartasiti). Nu veniti la biserica ca la restaurant, veniti la biserica sa va rugati.

Nota Editorului
Sa-i scoateti pe cei mici din biserica este o alta situatie care trebuie luata in considerare. Daca un copil este galagios, scoateti-l discret si in liniste afara din biserica, atat cat e nevoie ca sa-l linistiti si intoarceti-va la slujba si apoi ghidati-va dupa regulile pentru cei care vin tarziu la biserica si anume: nu intrati din nou atunci cand se citeste din Cartea Sfanta, cand se predica sau la inceputul Intrarii Micii si Marii.

6. PLECAREA DE LA BISERICA INAINTEA BINECUVANTARII FINALE

Plecarea de la biserica inaintea binecuvantarii finale pe langa faptul ca e nepoliticos-ne lipseste de binecuvantarea propriu-zisa. Slujba religioasa are un inceput (“Binecuvantat este imparatia….”) si un sfarsit (“in pace sa iesim….”)Plecarea imediat dupa Impartasanie este ca si cum am trata biserica - Casa Domnului - ca un restaurant fast-food unde venim si plecam cand vrem. Traim intr-o lume in rapida miscare in care se pare ca ne grabim din loc in loc, dar, in prezenta lui Dumnezeu trebuie sa incercam sa ne impotrivim acestei grabe de a trece repede de la un lucru la altul din agenda noastra zilnica. Ne lipsim de binecuvantarea Domnului pentru ca nu am avut taria de a participa de la inceput pana la sfarsit la evlavia dumnezeiasca. Mancati si va grabiti daca vreti atunci cand mergeti la McDonald’s dar ramaneti la biserica si multumiti-I Domnului pentru darurile sfinte/pretioase pe care ni le ofera.

7. STERGETI RUJUL DE PE BUZE CAND VENITI LA BISERICA

V-ati uitat vreodata la o icoana in lumina ca sa observati acele urme de ruj/pete de ruj pe suprafata icoanei? E absolut dezgustator, nu-i asa?!
De fapt e chiar gretos. Rujul pare sa arate frumos pe buze, dar arata oribil pe icoane, cruci, lingurita de Impartasanie si pe mana preotului sau episcopului. Icoanele au fost patate datorita rujului si chiar daca crucile pot fi de multe ori curatate dupa ce fiecare dintre noi le venereaza, nu e politicos fata de ceilalti sa lasam urmele noastre pe ele.
Care este solutia? Daca insistati sa va rujati cand veniti la biserica, stergeti-va rujul de pe buze inainte de a venera o icoana, a primi Sfanta Impartasanie, a saruta crucea sau mana preotului sau episcopului. Mai bine va rujati dupa ce plecati de la biserica. La urma urmei Dumnezeu nu impresionat de cat de atractiva apareti in exterior - prin vestimentatie sau cu machiaj - ci de cat de atractiva sunteti in suflet - podoabele noastre interioare - de caracter bun si credinta/pietate/smerenie.

8. VENERAREA SI SARUTAREA INCOANELOR

Cand intrati in biserica, traditional este sa ne inchinam,sa veneram si sa sarutam icoanele. De obicei icoanele sunt asezate la intrarea in biserica si multe biserici au icoane care sunt plasate in fata/la intrarea in biserica. Atunci cand sarutam o icoana fiti atenti ce sarutati. Nu e correct sa sarutati pe fata persoana pictata pe icoana.
Nu sarutati Domnul Isus Hristos sau Maica Domnului pe buze, nu-I asa?!
Veti saruta mana lor si numai in cazul in care ei v-ar permite I-ati saruta atunci pe obraz. Fiti atenti la ce faceti. Cand va apropiati de o icoana ca s-o sarutati, sarutati Evanghelia, apoi indreptati-va privirea in josul icoanei sau la crucea din mana persoanei de pe icoana sau sarutati mana sau piciorul persoanei pictate pe icoana. Atunci cand sarutati o icoana, aratati tot respectful persoanei de pe acea icoana acelasi respect pe care l-ati arata unei personae pe care o venerati. Si nu uitati sa va stergeti rujul de pe buze inainte de a saruta o icoana... continuare